HobenKöök, Hamburg
Restaurant with market hall (2018)
View into the HobenKöök from the entrance.
Various seating areas beckon guests to enjoy what’s on the menu – from a quick coffee to a leisurely lunch with a large party of friends.
For festive occasions, tables are combined to form large banqueting boards.
Beautifully matching accessories enhance the enticing effect of the furnishings.
In the market hall, a large range of products and access to expert advice enliven the shopping experience.
Visitors can enjoy the sunshine whilst eating on the large terrace.
The guiding principle of our design was to combine old and new, and thus add to the story of this very special place.
For this reason, the marks of time were not removed from the interior space. Vintage and antique furniture was mixed with furnishings designed specifically for the space.
The newly designed furnishings are timelessly modern in style. Made from old scaffolding boards, they, too, have a story to tell.
The warm, convivial atmosphere created by the wooden furniture is enhanced by accessories lovingly chosen by the HobenKöök proprietors.
Planters on wheels serve as space dividers.
The space can thus be divided into different zones, as required.
The restaurant and market hall flow into one another. The kitchen island is located off-centre, so that the rest of the large space can be sub-divided in a flexible manner.
There are three zones within the restaurant space, each with its own ambience: one with benches, another with old school chairs and a third with comfortable wooden armchairs.
We tested a range of potential armchair designs for how they would look in the restaurant space by means of simple visualisations.
The result of our armchair tests were then added to the main architectural rendering to check colours and materials.
Like all the new furniture, the ‘regulars’ table’ is made from old scaffolding boards. Around it, are placed a motley collection of old chairs.
The kitchen forms the bustling centre of the space.
It is not just a place where food is cooked; fresh ingredients are displayed in, and sold from, the refrigerated display counters.
Restaurant guests can watch the food being prepared. If they fancy making the recipes themselves at home, they can find all the ingredients in the market hall.
The chefs also find inspiration in the ingredients in the display counters, making sure to use up all supplies, so that the market remains sustainable and doesn’t produce unnecessary waste.
Visually, old and new furnishings work seamlessly together.
The displays of vegetables are reminiscent of Old Master still lifes, thanks to the carefully planned mood lighting.
A flexible shelving system, into which all of the packed goods fit neatly, was developed from the simple idea of a fruit packing case.
The market hall can easily be divided up into gangways and larger ‘squares’, as required, as the shelving units are on wheels.
A view of the shopping gangways.

The challenge: a balancing act between past and present
A long, chequered site history, three determined operators and the risk of flooding. The key factors driving the success of this unique project in Hamburg’s Oberhafen district were team spirit and cooperative adaptability, together with sensitivity and creativity. A combination of contemporary design, vintage and antique furnishings, aesthetic sensibility, the desire for comfort, and memories of the past, allied with an eye to the future, were all employed to create an atmospheric backdrop for a use concept featuring a restaurant and a market hall.
The design: somewhere to trade old stories and new ideas
Spacious, airy, with the charm of the industrial: the old Hafenhalle’s ambience in a nutshell. This was achieved thanks to the architects’ flair for design and the imaginative skills of the directors of the operating company: Thomas Sampl, Neele Grünberg and Frank Chemnitz. The result is a vibrant, welcoming space, combining ideas about sustainability and a desire for timeless, flexible interior design. The project design addresses both the risks associated with flooding and the need to create a space synthesising shopping and leisure experiences for the visitor.
In case of threat, remain flexible
Offering regional products for sale and turning old recipes into modern slow food; the concept for the restaurant and the overall design were built around the notion of developing something new from a traditional palette. The architects produced designs for shelving units, tables and benches, planters and lighting, which were perfectly complemented by beautiful, one-off pieces, including old shop fittings, and the unique décor. And when it floods? A platform lift ensures that furniture on wheels and flexible kitchen modules can be taken up to the gallery out of harm’s way, or, alternately, be taken by truck to safety via an external ramp.
Home from home for Rembrandt
Special attention was placed on maximum flexibility and sustainability when designing the lighting concept and the furnishings. Atmospheric islands of light and a carefully illuminated support structure set the scene. The architects developed bespoke brackets for the spotlights attached to the structure. Light from the reconditioned workshop lamps invites the customer to linger at the benches and the ‘regulars’ table’. Targeted spots of warm lighting are focused on displays of fruits and vegetables, creating scenes like those from Old Master still lifes, with their wonderful, ever-fascinating mood lighting.
Überschrift 5
Text 5
„A chair should not just be formally beautiful; it should also be comfortable to sit in. For this reason, together with our clients, we subjected a selection of possible chair designs to a series of optical and practical tests, until we were left with only one suitable candidate.‟