deutsch english
Passive house in the USA    
Design of a passive house in South Carolina, USA (2011)   PDF ausdrucken
Services: Evaluation of needs & Design
Client: private
Area: 276 m² living / office space
  Ground floor: the entrance hall is the centre of the building. The various areas of the house can be easily opened up. On the upper floor, the building accommodates large open spaces above the entrance hall and the dining room. Section through the entrance hall and dining room | Library. View of the south-west façade with sunny/shady external areas. Entrance façade to the north-east. View of the entrance façade and into the building. Detail of the cedar wood façade. The building in the evening sunlight.  
  Gallery Passive house in the USA 8 images  
The challenge: privacy versus openness
Clients, guests, nuclear family? This project demands a clear differentiation between those areas meant for private retreat and relaxation and those meant for communication with the outside world.
Rendering Eingangshalle
The design: a triple-zoned concept
Visitors are met by an elegant curved stairway rising from an impressive, two-storey entrance hall. Whereas the ground floor serves as a meeting point for the family and a reception area for visitors and clients, the upper storey is reserved for the family and close friends only. From the upper landing, a communal room, also available to guests, opens up to the left. The other rooms and the gallery are reserved as private space.

Loggias form a climatic buffer zone during hot summers. A 50cm thick timber-frame wall, clad in cedar wood, affords protection against loss of energy in winter and over-heating in summer. A compact ventilation unit, which also provides heating and hot water, ensures a pleasant environment.
Ralf Kürbitz: 'The structure and technical features have been chosen so that the passive house can be refitted as a zero-energy house at any time.'
HEYROTH & KÜRBITZ  ·  freie Architekten BDA  ·  Shanghaiallee 10   ·   20457 Hamburg  ·  Tel. 040 | 3750 3683  ·